Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, October 19, 2009

16 September 2010

Akhirnya, Kerajaan Malaysia akuri jua keperluan CUTI UMUM sebagai sebuah Negara Malaysia Berdaulat dan Merdeka pada 16 September. Parlimen Malaysia sebulat suara bersetuju dengan konteks pembentangan CUTI UMUM 16 September bermula tahun 2010.

Bagaimana Pak Sedaro melihat rasional cuti ini? Apakah cuti ini membebani sektor perkilangan dan perkhidmatan awam serta swasta? Apakah daya produktiviti dapat ditingkat pada KPi tertentu, misalnya jika tahun ini kilang mensasar 10 tan metrik, apakah tahun hadapan kilang boleh mensasari 12.5 tan metrik setahun? Atau jika diberi kadar upah tahunan sebanyak RM24 ribu, maka, wajarkah kadar upah tahun berikutnya diangkat sebanyak RM28 ribu pula?

Apakah pelbagai kewajaran fiskal berasaskan pendapatan per kapita telah dinilai dan menjadi angka pandu kepada pelbagai objektif CUTI-CUTI UMUM di Malaysia? Atau apakah Malaysia akan dikenali sebagai Negara Dunia Paling Pemurah Cuti dengan bilangan hari cuti semasa tahun 2010 sebanyak 20 hari Cuti Peristiwa, jika ditokok dengan cuti hujung minggu, akan menjejak 40 hari cuti Sabtu dan Ahad, apalagi disisip dengan cuti Hari-Hari Khas Negeri-Negeri, maka tidak kurang, kedudukan hari sebenar bekerja di Malaysia ialah 8 bulan sahaja.

Sebab apa, 1 bulan Ramadhan...ramai yang ambil maklum kerja sahaja. 1 bulan Syawal...ramai yang ambil peluang beraya sakan. Pada akhirnya, siapa yang RUGI rakyat Raja?

Pak Sedaro amat setuju pewartaan cuti yang banyak ini, sebab banyak perkara yang boleh dijalankan secara terancang dan sistematik. Namun, dalam aspek pengurusan kekayaan ekonomi negara khasnya Rakyat Raja, apakah kalian mengambil peduli isu-isu "calculated risk" dalam banyak hari cuti ini dan hari-hari cuti seterusnya...?

Jika negara 4 musim, mereka mampu bekerja sehabis baik sepanjang 6 bulan sahaja dan mampu menampung saran keluarga selama 12 bulan berikutnya, maka adakah Malaysia dan rakyatnya boleh hingga ke tahap demikian?

Kuala Lumpur akan melewati batas zaman kerja 24 jam sehari. Mungkin akan ada sudut sektoral perniagaan tertentu akan terus dibuka selama 24 jam tanpa henti dalam bandaraya Kuala Lumpur. Jika kalian pernah berada di Shibuya, Tokyo, maka kalian akan menikmati suasana bekerja 24 jam. Deretan kompleks perniagaan tertentu akan dibuka serancak siang hari kerana 4 juta warga Jepun dan pelawat asing akan bergentanyangan sepanjang malam, yang memungkin sektor tertentu bernyawa dan boleh mencari sara diri. Namun suasana ini belum berlaku di Jakarta, Manila, Bangkok mahu pun Kuala Lumpur. Tapi wujud di Seoul, Shanghai, Beijing.

Apakah nikmat CUTI kepada rakyat Malaysia? Apakah hikmah cuti kepada warga Malaysia?

8 comments:

  1. Assalamualaikum Uncle,

    Tak mengapalah, kalau Parlimen dah putuskan CUTI, kita cuti ajo lah.
    Cuti cuti Malaysialah kita..sambil ingati Hari Malaysia.

    ReplyDelete
  2. Alah..cuti 16 Sept ni macam ciplak idea Anwar aje....Anwar yg membangkitkan soal 16 Sept iaitu hari penubuhan malaya, jadi kerajaan kena hargai lah....tp selama ni pun kerajaan tak ambil peduli pun..ye lah, kan UMNO/BN ego dan sombong..
    bila Anwar cadang kan 16 sept dan 16 sept dihangatkan, barulah sedar puak2 ni!!!!

    dalam canggih2 UMNO/BN ni ciplak jugak idea org!!!! tak malu!!!

    ReplyDelete
  3. apo la ko ni anon 8.30..anwar tu nak tubuh kan kerajaan 16 sept tu..tapi GAGAL..ko cakap plak die membangkitkan hari penubuhan malaya..lagi pun tu kan hari penubuhan hari malaysia..ko tak baco sejarah ko..apo laa ko nie..tu laa dehh..pembangkang memang suka putar belit..

    lagi tak malu!!..
    sejarah pun tak tau..

    ReplyDelete
  4. oklah tiru idea pembangkang.. nanti pembangkang dah takdo issue.. muehehhehe..

    - parti jahat, kato eh -

    ReplyDelete
  5. Bodoh punya melayu babi……….

    Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

    Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

    Get out from Sabah and Sarawak la!

    Bodoh melayu babi!

    ReplyDelete
  6. aik..sejak bila plak UMNO/BN memandai nak ingat 16 SEPT...bukan soal nak bg cuti ke atau tidak...persoalannya sejak Anwar bangkitkan soal 16 sept (hari penubuhan malaya,) perlu diingati olh kerajaan, maka perlu cuti umum sbg menghayati penyatuan malaysia...samada anwar berjaya atau tidak mengambil alih kerajaan pusat pd 16 sept atau tidak...isu itu tak timbul, yg dipersoalkan adalah sejak anwar mempersoalkan ttg 16 sept barulah UMNO/BN terkejut dr mimpi2 indahnya...jd dia bg lah cuti...itu je faktanya...mencuri dan meniru idea org lain adalah kerja UMNO/BN....kalau betul2 idea bagus dr UMNO/BN kenapa tidak dari dulu lagi diberi cuti umum pd 16 sept, atau paling tidak ada upacara mengingati bersama pd tanggal 16 sept?????

    pd anon yg hanya pandai mengutuk org tu, suluh diri anda dulu...yg bangang adalah anda sendiri.....!!!! bodoh sombong...umpama org meniru dlm peperiksaan lah...dia tiru idea org lain tp berbangga dgn keputusan cemerlangnya, tetapi sebenarnya dia memang BODOH dan BANGANG...!!!!

    ReplyDelete
  7. ok laa tu..sekurang kurangnya oang akan memperingati sejarah penubuhan malaysia dan oang akan ingat sampai bila2 sejarah kebodohan seoang pemimpin pembangkang yang bercita2 nak tubuh kerajaan songsang..

    ..ermmm biase laa die kalau dah putar beli tu..putar jer laa..tak dapat putar depan, putar kok blakang..mane nak ngaku..cam oang curi2 dalam peksa gak..kalau kantoi mane nak bagi tau..nak putar belit gak..biaso la..

    ni sumo dunio blako....

    ReplyDelete
  8. iyolah pak puk,

    orang UMNO ni bodoh..
    dah pueh hati lom?
    muehehe

    - parti jahat, kato eh -

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive