Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, October 23, 2009

BAJET 2010, ORANG KAMPUNG ULU...

Pak Sedaro membaca 55 muka surat teks pembentangan belanjawan Tahun 2010 oleh YAB Dato' Sri Najib, Menteri Kewangan merangkap Perdana Menteri Malaysia. Bertopeng 1 Malaysia, Kemakmuran Bersama...

Kepada Orang Kampung Ulu, Bajet 2010 mereka mungkin sekitar:-

1. Perkhidmatan Bas menjengah ke tidak kampung aku ni?

2. Klinik kampung a.k.a Desa ini boleh ke dapat macam Klinik 1 Malaysia?

3. Kalau menjual damar, pucuk paku ini boleh ke di beli oleh orang Bandar?

4. Air bersih daripada sumber paip Kerajaan sampai ke rumah aku ke tidak tahun ni? Wakil rakyat pun tak pernah muncul? Tu lah sekali, masa nak rayu undi. Tidur baring pun sanggup kat rumah aku. Siap motong gotah laie, kok ado bot buleh mudik kulu-kilir sungai, dio pun sanggup...!

5. Nak minum kopi, siang nanti...boleh ke dapat RM0.60 segelas? Nasi lomak dapat ke RM0.50 sebungkus lagi?

6. Harga gotah gerenti tinggi ke...? Hargo Sawit naik ko tidak? Harga Koko? Harga Kopi? Harga Kelapa/Kopra? Harga Gula/Tepung/Beras/Susu Pekat Manis/Susu Budak/Belanja Sekolah Budak/Belanja PIBG/Belanja Buku Sekolah Budak/Ada ke lagi Program Bantuan Makanan Khas Untuk Budak Miskin?

7. Apa cikgu-cikgi kawasan ulu banat ini, terbela ke untuk membela rakyat Kampung Ulu macam kami?

Belanjawan 2010 walaupun sekitar RM192 billion, keseluruhannya...apakah limpahan ekonomi ini tersebar melata dan ke pelusuk sempadan desa dan inci kampung terpencil dan terpinggir? Apakah wakil rakyat Dewan Undangan Negeri, akan bergerak tangkas membina dan mengurus transformasi YAB Menteri Kewangan?

Ada 222 Kawasan Parlimen, jika RM1 billion diberikan ke setiap kawasan, maka RM222 billion diperlukan? Rakyat fikirkan, jika idealnya RM1 billion setahun untuk 1 Kawasan Parlimen, sudah pasti, hebat rakyat di Malaysia ini. Namun, jika kerakusan merasuk jiwa dan sanubari 222 ahli Parlimen + 222 isteri/suami masing-masing, maka tertonggeng Negara ini. Apalagi ditokok dengan telatah tidak kurang 978 Ahli Dewan Undangan Negeri di setiap celah sempadan Negeri, maka, PUNAH-RANAH, iltizam Rakyat untuk Rakyat.

Pak Sedaro setuju benar dengan apa pun yang didendangkan oleh Menteri Kewangan sejak dinamakan Belanjawan kepada Bajet ini, dulu lagi. Tapi saban tahun demi tahun, penyangak, perompak, lanun darat hidup menzalimi rakyat Negara ini.

Pengumuman awam oleh Ketua Audit Negara, tentang fi'el syaitan oleh beberapa penjawat awam jelas menunjukkan bahawa ada sebilangan KURAP HIDUP yang menyelinap dalam institusi yang kerjanya, MENTEKEDARAH DUIT RAKYAT/AWAM. Ramai lagi yang belum terkantoi dan ditangkap dalam terang mahu pun dalam gelap.

Pak Sedaro, fikir YAB Menteri Kewangan jiko baco Paneh...mintalah jentera sebaran rasmi dan rahsia mereka, bertebaran dan bergentayangan menelah segenap inci tanah Malaysia ini, melihat, menilai dan menjustifikasi apakah kemampuan kita berada dalam Taraf Hidup Berpendapatan Tinggi? Setakat mana yang dikelas sebagai Tinggi...apakah dengan saraan hidup RM 4000-RM 7000 bagi peringkat paling terkebawah, diisytihar sebagai Taraf Hidup Pendapatan Tinggi? Atau sistem Kais Pagi Makan Pagi, pada kadar RM 50 sehari sikelas sebagai tinggi untuk golongan petani, pekebun, pelaut, buruh kasar, penoreh, sebagainya...

9 comments:

  1. Bila UMNO kata mereka yg memperjuangkan kemerdekaan tanah air kita ini.. maka hampir 80% golongan muda dan golongan cerdik pandai dari kalangan bangsa melayu akan bangun berdiri meminta bukti serta fakta yg kukuh siapa dia manusia2 dlm UMNO yg mempertahanankan tanah air kita dahulu..


    Orang UMNO mana yg mengangkat senjata menentang penjajah..?? orang UMNO mana yg terpaksa melarikan diri ke dlm hutan dgn meninggalkan anak isteri / suami semata2 kerana diburu oleh tentera2 british kerana dituduh sbg komunis.. Tun Mahathir dan Tunku Bedol Raman Kat mana masa tu..?? dibawah naungan British bukan..?? menjadi anak emas Britishkan..!!


    Knp para pemimpin melayu yg menentang British ditangkap di bawah ISA dan diburu sehingga ke dlm hutan..?? siapa yg menjadi dalang dan tali barut British serta pemberi maklumat risikan kpd pihak British tentang gerakan2 pejuang melayu tersebut sehinggakan mereka semua dijejaki dan ditangkap oleh british... ??


    Golongan yg menjadi Baruah British inilah yg pada waktu dan ketika ini dgn tidak berasa segan silu mengatakan bahawa mereka semualah yg berjuang menuntut kemerdekaan..


    Jgn jadi bodoh dan cuba nak memperbodohkan org lain terlebih2 lagi golongan generasi muda melayu..


    Semua org tahu yg UMNO ini dululah yg menjadi kakitangan serta mata telinga British dan bekerja dgn kerajaan British untuk mentadbir Malaya.. huhu.. kalau dgn Puak2 tak berpelajaran serta sengal bolehlah nak temberang... .


    Semua org tahu bahawasanya,Orang2 UMNO nilah dahulunya yg mengampu pihak British serta menghasut serta merendah2kan org melayu dgn hasutan yang cukup popular pada masa itu.." Macam mana org melayu nak perintah negara sendiri kalau nak buat Jarum sebatang pun tak tahu "

    Kami merayu kepada sekelian Penyokong serta Ahli UMNO yang kononnya drpd golongan cerdik pandai melayu, silalah Tuan2 dan Puan2 senaraikan beberapa nama2 Para pejuang UMNO yg telah ditangkap serta dipenjara oleh pihak British dan telah menggadaikan nyawa mereka demi mempertahankan kesucian Agama dan maruah bangsa..

    ReplyDelete
  2. Antara syarat2 berat yang terpaksa ditelan olehTunku Bedol Rahman utk menerima watikah kemerdekaan tanah melayu ialah..

    1 ) Islam hanyalah menjadi simbol dan budaya kepada umat melayu malaya bermakna segala perundangan dalam negara malaya yg bakal dibentuk WAJIB menerima pakai undang2 yang bakal diwartakan melalui fasal2 yang bersumberkan Perlembagaan ciptaan Load Reid ( Kuffar / Yahudi).

    2 ) Raja2 melayu harus mengikuti atau menyerupai sistem beraja dari england iaitu tidak dibenarkan langsung bersuara apatah lagi melibatkan diri secara langsung mahu pun tidak langsung di dalam segala hal ehwal politik negara.

    3) Selepas ni tiada sesuatu pun undang2 yang lebih tinggi selain dari Perlembagaan Negara Malaysia yang baru dibentuk. ( * Undang2 Allah duduk dibawah tapak kaki Undang2 yg dicipta oleh org kafir )

    4 ) Dalam tempoh 10 tahun selepas merdeka Pulau di selatan semenanjung malaysia ( singapore ) hendaklah dijadikan "Base" tentera ( PBB / Amerika / British ) jika tidak bersetuju hendaklah ianya dilepaskan tanpa sebarang syarat..

    5 ) British akan memantau segala perkembangan segala perjalanan pentadbiran dari masa ke semasa tanpa sebarang tentangan dan halangan dari pemerintah malaysia..

    6 ) Jika berlaku sebarang kekecohan dari segi kaum utama di malaysia maka pihak british akan turun mengambil alih kuasa di malaya semula bagi memulihkan keadaan dan tempuh british memulihkan keadaan hanya bergantung diatas segala perkenan Raja yang berkuasa penuh di England.

    7 ) Tanah melayu hendaklah menganggotai negara2 jajah British di bawah " Komenwel '

    * Sebab tu dulu Sukarno mengistiharkan " Ganyang Malaysia " sbb beliau tak berpuas hati kerana Tunku Bedol Raman tunduk kepada segala syarat2 yang diberikan oleh British..

    a ) Sukarno tak mahu bangsa serumpun dgnnya menjadi seperti lembu yg dicucuk hidung..

    b ) Bg Sukarno bila wujudnya "base" tentera amerika dan british di kepulauan melayu maka rantau ini akan menghadapi risiko yang amat tinggi...

    Sebab tu sekarang ni kita selalu disindir oleh rakyat Indonesia yg faham dan cerdik tentang sejarah kepulauan melayu ni, sebagai suatu bangsa yang kecil dan lemah kerana kita merdeka secara percuma dan menjadi seperti lembu yg dicucuk hidung..( aku setuju sgt dgn hujah2 rakyat indon tu..)

    ReplyDelete
  3. UMNO semuanya buta sejarah... !!

    Sape yang bersetuju sgt dgn konsep "Jus Soli" kalau bkn UMNO si Baruah British tu... !!

    Jus Soli adalah suatu konsep yg diperkenalkan oleh British yg mana konsep itu mengiiktiraf semua manusia yg berada di malaya ketika itu sebagai warganegara jika Malaya dimerdekakan dari British ( semua cina dan india harus diterima sebagai warganegara secara automatik )

    Berapa ramai Alim Ulama dan Para Pejuang melayu yg ditangkap dan diseksa kerana menentang konsep jus Soli tersebut..??

    Dahulu UMNO kata org2 melayu yg menolak konsep jus soli adalah pengkhianat kepada perjuangan Tunku Abedol Rahman, derhaka kepada raja2 melayu, jumud, ketinggalan zaman, bodoh dan sesat kerana menentang orang2 bukan islam menjadi warganegara dgn mengatakan negara2 arab pun menerima Yahudi sebagai warga negara mereka.

    Pada masa tu UMNO tak pernah nak ambik peduli tentang masalah yg akan timbul jika kaum pendatang ( india & cina ) jika diiktiraf sebagai rakyat negara ni selepas merdeka..??
    Bodoh punya UMNO buta sejarah buta agama..

    Inikah caranyerr UMNO memperjuangkan Bangsa Melayu..??

    Sekarang ni ( PAS dan PKR ) terpaksa menerima segala kedurjaan serta penderhakaan UMNO terhadap org melayu di atas apa yang telah mereka dan pihak British sepakati dahulu..

    Tabiat UMNO ni memang sejak dari penubuhannya dulu suka berak lepas tu suruh org lain basuhkan bontot mereka.. sebab tu UMNO ni banyak sgt bergantung dgn subsidi kerajaan.. asyik nak dibantu dgn tongkat sepanjang hayat..

    Wahai ahli / penyokong UMNO..!!
    Kalau dikaji dan diperhalusi semula sejarah kemerdekaan Malaya betul2, baru kalian semuaakan nampak sebenarnya bukan para ulama2 dan org melayu dahulu serta pemimpin pembangkang sekarang ni yang sial sebenarnya UMNO yang Sial sbb jd Baruah British..

    Jgn lagi buta sejarah wahai UMNO.. mari cabar aku ttg konsep Jus Soli kalau Ahli dan penyokong UMNO berani.. jaga mulut ahli UMNO semua..!! senang2 nak kata sial kat para ulama kita..!!

    ReplyDelete
  4. Harapkan PAS dan ulama perjuangkan kebebasan Malaysia?
    1. kau tahu baring atas jalan la.
    2. Ulama mana yg lari dlm hutan, mati kerana memperjuangkan melayu? Tinggal anak isteri? Boleh tahu sape?
    3.Cerita lama tak payahlah dik hafszach oooii.
    4. Sekarang ada byk negeri PAS kontrol.
    5. TOLONG BUKTI KAN MANA NEGERI YG TELAH PAS KOTAKAN JANJI PILIHANRAYA.
    6. JGN CKP PERKARA PUKIMAK PASAL SEJARAH, KALAU SEKARANG PUN TAK TAHU NAK BUAT APA APA.
    7. BODOH PUNYA HAFSZACH.INI LAH CONTOH BIJAK TAK BOLEH DIPAKAI. KOMPLEN TAHU, TAPI KERJA TAK TAHU.

    ReplyDelete
  5. dasyat kupasan sejarah hafszach. lintang pukang bersimpang siur ikut sedap kata. saya rasa yang buta sejarah hafszach.. dengar pada 'hujah-hujah bernasnya' macam suku sakat saki baki kominis aja. antara tk nenek aku ada yang gugur medlawan kominis. jangan sekali-kali kau hina pengorbanan mereka dengan mengatakan mereka talibarut inggeris. SIAL KAMU!

    Kama TTDI.

    ReplyDelete
  6. Salam bro
    Aku sangat menyokong yang hafszach ni memang buta sejarah..pegilah baca balik..walaupun usiamu agak tua..
    Aku cadangkan hafszach ni mintak je kerakyatan asing..tinggalkan la Malaysia kalau buat hafszach bahagia..
    Tiada siapa nak jawap persoalan hafszach ni..sebab takde faedah nak fikirkan...

    ReplyDelete
  7. Puak2 ni usahkan sejarah, Qur'an pun depe boleh tulis semuls.
    Kalau di ikutkan dari cakap die, mak bapak die ni kominis kot.
    Dari dulu nak merebut kuasa dgn cara yg tak betul.
    Sekarang ni kalau nak berperang pun cuma tau teknologi meriam buluh je.
    Jangan marah die, kita harus bersimpati. Dia ni mangsa keadaan.
    Puak2 ni hanya wad psychiatry je yg boleh terima.
    Nak hantar ke Tjg Rambutan, kesian pulak org2 yg dah bahagia kat sane tu.

    ReplyDelete
  8. Kepada Hafszach yang Suku Akal, Suku Adab dan Suku Alim...
    Kepada Harszach dan kuncu karib Hafszach

    Wahai ahli / penyokong UMNO..!!
    Kalau dikaji dan diperhalusi semula sejarah kemerdekaan Malaya betul2, baru kalian semuaakan nampak sebenarnya bukan para ulama2 dan org melayu dahulu serta pemimpin pembangkang sekarang ni yang sial sebenarnya UMNO yang Sial sbb jd Baruah British..

    Jgn lagi buta sejarah wahai UMNO.. mari cabar aku ttg konsep Jus Soli kalau Ahli dan penyokong UMNO berani.. jaga mulut ahli UMNO semua..!! senang2 nak kata sial kat para ulama kita..!!

    2 Perenggan ini dipetik dari tulisan insan yang belum cukup Haul dan Nisab iaitulah HAFSZACH...Jika dia perempuan, boleh dikelas sebagai Lesbian. Jika dia Lelaki, boleh dikelas sebagai Gay. Ini kerana skema penulisan dan rangka ilmu yang cuba ditransformasi dalam istilah "BRAIN WASH" amat KUFUR nilai ADAB dan ILMU Duniawi dan Ukhrawi-Nya.

    Hafszach ini mungkin hidup dalam GUA TEMPURUNG atau GUA NIAH. Mungkin juga hidup di bawah air dalam alam ATLANTIS, semasa semua peristiwa yang diwiridkan oleh-Nya.

    Hafszach ini seperti manusia yang secara sendiriNYA menafikan kemuliaan Bangsa dan Tamadun yang dibina sejak awal oleh Tun Perpatih Pinang Sebatang dan Tun Alam Temenggung.

    Ketahuilah wahai HAfszach yang BODOH sejarah, dan JAHIL nilai sejarah bahawa sipulan-sipulan yang Hafszach, sebutkan untuk dinyatakan sebagai UMNO ditahan British, tidak pernah wujud sebelum 1946. Semua pejuang dan ulama besar Islam berketuranan dan darah Melayu, jika disenarai panjang ada sekitar 856 orang yang dalam kelompok ini mereka juga WaliYullah, Para Syuhada, Para Tabien yang dihormati oleh Ilmuan Islam sezaman dengan mereka.

    Tokoh-tokoh Melayu selepas 1946 yang ditahan dan ditangkap tanpa bicara oleh British pula terdiri daripada 1000 orang yang semuanya telah dicatat dalam Sejarah Malaysia sebagai Pejuang Fahaman Kanan, mahu pun Fahaman Kiri, Kaum Tua mahu pun Kaum Muda.

    Hafszach ini merupakan antara CALON Pilihan Menteri untuk menikmati Alam di Kemunting, kerana semakin banyak melakukan penyelewenangan ILMU SEJARAH MALAYSIA HARAM...

    Perlembagaan Persekutuan 1957, mula ditulis pada 1948. Benar dalam sempadan bumi Malaysia, Perlembagaan Persekutuan ialah Undang-Undang Tertinggi. Sedarkah HAfszach, bahawa penulisan Undang-undang ini mematuhi aturan penulisan Perlembagaan Madinah dan Perjanjian Hudaibiyah. Sedarkah Hafszach bahawa penulisan Perlembagaan Persekutuan, dirujuk kembali kepada Ijtimak Ulama' Kebangsaan pada Sidang 1950-1956sebelum dibentang kepada Majlis Raja-Raja Melayu. Sedarkah Hafszach bahawa Ustaz Ahmad Fuad, Sheikh Fahim, Ustaz Ahmad Badawi, dan 25 orang lagi, Pemikir Besar Islam ketika itu telah memberi persetujuan kepada GAZET/WARTA Perlembagaan Persekutuan 1957.

    Bertanyalah HAfszach kepada Tuan Guru, Tan Sri Hassan As-Shaari yang dipilih khas oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-HAj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Al-Haj dengan perkenan DYMM Tuanku Abdul Rahman, Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Pertama? Apakah rahsia di sebalik pemerintahan semasa itu. Kenapa diperkumandang AZAN semasa itu?

    Hafszach yang KUFUR NIKMAT,jika kalian tidak bersyukur dengan ilmu dan perhiasan dunia yang ada dengan saudara. Bolehlah saudara menggugurkan diri sebagai PEJUANG seperti yang diigau oleh saudara!

    Bagi pihak keturunan Pemimpin Era pertama sejak 1876 hingga hari ini, yang mana darah kependekaran, keperwiraan, kepahlawanan, masih MENGALIR dan MERESAP dalam batang tubuh, ini. Pak Sedaro berpesan kepada HAfszach dan rakan sekuncu yang SETUJU dengan wadah fikiran seperti-NYA....bertaubatlah. Selagi PINTU TAUBAT masih TERBUKA luas untuk KALIAN.

    ReplyDelete
  9. Den sokong pejuang aku dah lama dah dari jaman siam aku hidup, zaman British aku hidup, jaman Jopun aku hidup tak lain tak bukan Mahahaprak.

    -tom tom bak-

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive