Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, October 28, 2009

Soalan Dr Asri kepada Pas

1. Siapakah yang boleh mengheret PAS melanggar prinsip-prinsip Islam yang holistik yang bukan sekadar isu tahalluf siyasi semata?

2. Siapakah yang ‘sebenarnya’ mencetuskan permusuhan dalaman secara langsung dan tidak langsung dalam PAS selama ini?

3. Jika PAS berfikir ada pemimpinnya yang patut disingkirkan, maka penyingkiran itu adakah atas alasan pelanggar prinsip, atau sekadar pelanggaran pendekatan?

4. Antara mengerat ‘orang dalam’ dan mengerat ‘orang menumpang’ yang menyusahkan; manakah yang patut diutamakan?

5. Adakah PAS yang memerlukan PR atau PR memerlukan PAS?

6. Adakah agenda Islamik itu yang lebih besar dalam PAS atau agenda politik PR?

7. Apa beza dari masa depan Islam antara kerjasama dengan DAP dan PKR dan kerjasama dengan UMNO?

Dr Mohd Asri Zainul Abidin, USM.

11 comments:

  1. memang boto tu Ustad...copek2 lah isi borang UMNO, sobab eh, nak jadi ahli UMNO ni sonang yo nijam, isi online yo...cam tu barulah buleh ustad cakap itu, cakap ini ko...kan?

    sayo tak la sokong PAS 100% dan tak jugak sokong UMNO 100%...tapi kerap kali ustad bantai PAS yo, tapi UMNO jentik pun tak? maksum ko UMNO ni ustad?

    nak dongar pulak ustad ni pulun UMNO plak...boleh ko ustad? mcm2 buleh tibai UMNO ni ustad...!! kan...

    silokan ustad...

    ReplyDelete
  2. mamat atas nih macam desperate sgt yo...huhuuhhuhhuh...tuh laaa,ese dah koba, jgn disokong pemimpin liwat...kan dah...khoiiitttt tuihhhh...

    -hishamuddin rais anak haram-

    ReplyDelete
  3. Lazimnya pemimpin PAS tidak akan layan dan menjawab saolan itu satu persatu sebaliknya dengan satu Jawapan yang lengkap, meliputi semua iaitu " Dr. Asri sudah dibeli UMNO'

    Hakikatnya begitulah jawapan pemimpin PAS bila sesuatu terkena batang hidung sendiri. Lain ditanya, lain dijawab.

    ReplyDelete
  4. apa pasal marah kat dr asri ni?
    dia hanya bertanya dan bukan menjawab pun?

    dia pernah kata bahawa menteri2 yang rasuah wajib di berhentikan?
    dia pernah kata umno mesti pulang ke ajaran islam dalam memerangi rasuah?

    orang PAS ini memang fanatik dan taksub

    pandangan patut dihormati bukan di maki

    kalau tak setuju,jawab kenapa tak setuju

    ReplyDelete
  5. mamat atas nih macam desperate sgt yo...huhuuhhuhhuh...tuh laaa,ese dah koba, jgn disokong pemimpin liwat...kan dah...khoiiitttt tuihhhh...

    oii mamat yg buat posting bangang ni, lu nampak ke dgn mata kepala lu sinuar tu cocok bontot jantan atau bontot lu sendiri kena hentam?? Lu jgn bersengkokol dgn pembawa2 fitnah dalam Umno yg macam burung kakak tua apa pemimpin dia kata semua nganguk. Memang dah terang2 Umno dan segala isi perutnya dah busuk; pembohong, penfitnah, perompak, pembunuh, perogol dan yg sejenis dgnnya semua ada didalam Umno dan orang macam lu masih sokong jugak...memang sah la lu ni bebal dan tuli mata hati.

    ReplyDelete
  6. Mamat 12:46

    Bravo u la mamat....cantekk, kasi hantam sama itu UMNO...UMNO ni lah, bilo dio dah gilo kuaso apo2 saja halal...dalam UMNO semua nya ada :
    1. penyangak
    2.perogol
    3.kaki betina
    4.penipu
    5.temberang
    6.RASUAH (biasa sgt tu)
    7.melacurkan agama!!!
    8.pembuli
    9. gengster
    10. kaki songlap
    11. pemfitnah
    12.kaki ugut
    13. pendendam...
    14.
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .10001 mcm ada dlm UMNO....wak ka..ka..ka..ka...aka..

    sapo2 nak jadi setan boleh lah isi borang UMNO...ha..ha..ha,, jahanam..jahanam...

    ReplyDelete
  7. heheh,

    pak ompuk sokong statement sendiri lagi... wakakakak..

    - parti jahat, kato eh -

    ReplyDelete
  8. parti jahat kato eh...

    ha..ha..ha.. lu ngigau lagi ko!!!!


    byk kali dah ekau ngigau den nampak...cam no jang!!!

    wakka..ka..ka..

    ReplyDelete
  9. oii mamat yg buat posting bangang ni, lu nampak ke dgn mata kepala lu sinuar tu cocok bontot jantan atau bontot lu sendiri kena hentam?? Lu jgn bersengkokol dgn pembawa2 fitnah dalam Umno yg macam burung kakak tua apa pemimpin dia kata semua nganguk. Memang dah terang2 Umno dan segala isi perutnya dah busuk; pembohong, penfitnah, perompak, pembunuh, perogol dan yg sejenis dgnnya semua ada didalam Umno dan orang macam lu masih sokong jugak...memang sah la lu ni bebal dan tuli mata hati.

    sah lah mamat nih penyokong peliwat negara...huuhuhuhuh

    -hishamuddin rais anak haram durjana, khoiitttt tuihhhh-

    ReplyDelete
  10. ha ah,

    den ngigau la...
    wakakakak

    - parti jahat, kato eh -

    ReplyDelete
  11. Saya petik komen ini Rocky' Bru:-

    Anonymous said...
    Dear friends, saya cuba meletak kan diri saya dalam kasut PAS, dan dalam kasut Nik Aziz, and i still dont understand why nik aziz did what he did.

    From the perspective of Islam, that is.

    Yes, what he said and what he do/did, can be taken as normal politician's actions, strategies, plans and approaches.

    It is ok if umno, mca, mic, dap, pkr leaders, blurt out like that. Explode like that. Controversial, dramatic, but quite normal.

    however, nik aziz, is supposed to be in a different platform.

    Saya tak boleh buka kedai makan, berlabel ISLAM, dan jual babi. betul?

    His political party carries ISLAM label on it. then, islam must come first, before any political strategies and objectives. Ends Does not Justify Means.

    Label ISLAM membawa maksud, parti itu berlandaskan ukhuwah dan brotherhood yang kukuh, solid sacrifices and love for each other, almost militaristically, because it is for Allah and His Rasul, tak sama dengan perjuangan dunia & racial/pure political based umno, dap, mic, mca, ppp,pkr.

    The label ISLAM would also mean a strong effective channels of internal syura, musyawarah, internal consultations etc. Lebih kukuh dari mesyuarat MT atau Kabinet, sebab setiap meetings and decisions, di buat hanya untuk ALlah and His Rasul. Yang duduk bersama pun, bukan orang biasa, tetapi Ulama kerilmu tinggi. Lebih Taqwa dari members biasa.

    However, Nik Aziz's explosions, definitely EXPOSE that PAS internal ukhuwah and brotherhood is either weak, or fake.

    Nik Aziz cant even say it and bersemuka, man to man with hadi, he has to use public blogs just like anyone else.

    Nik Aziz'z explosions also EXPOSE that PAS supposedly ISLAMIC practise of internal consultations, syura, musyawarah, TAKDE BEZAnya dengan political parties lain, pkr, umno, dap, mic,mca.

    tiada element TAKUTkan Allah and His Rasul. Tiada element ikhlas dan persaudaraan beyond racial and blood ties, yang sepatutnya menjadi fundamental dan asas Mesyuarat, Muktamar, Syura, sekumpulan Manusia, yang membawa label ISLAM.

    Yang nampak, adalah kukuhnya element kepalsuan, dan element bermuka muka sesama sendiri, dan element hipocrisy. Cumanya, dalam islam, the term is stronger, Munafiqun.

    Nik Aziz explosions definitely MERUGIKAN Pas, membuka pekung di dada, membuka tohmahan dan fitnah keatas parti tersebut. Menconteng arang di muka. Memalukan pemakaian label ISLAM.

    He acts like an island, one man show, like a child throwing tantrums.

    These are definitely THE OPPOSITE of his title of a Tok Guru, and Ulama Besar. Ulama Kecik pun tak boleh pakai ke atasnya. Even a small child can see this inconsistency and anomaly.

    Comes to think of it, even by non ISLAMIC standards, his actions is WEIRD. Can you imagine, in UMNO, Najib makes a blog to hentam Muhyidin and his kabinet? Hentam opposition memang normal lah. But,to hentam team sendiri? pelik.

    If this is a normal member, pun kita dah resah. Let alone, he is a leader, with the grand title of Ulama Besar Pas....

    Bukan mudah, nak di pertanggung jawabkan dengan amanah, dan memegang gelaran ketua, of any sort....

    -Maakjun Petani-

    11:44 AM


    HatiHitam

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive