Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, April 10, 2009

Call A Spade A Spade

Paneh Miang hari ini menyambut ulang tahun pertamanya sejak mula dilancarkan pada 10 April 2008. Di sini kami ingin mengambil kesempatan untuk berkongsi dengan para pembaca serba sedikit berkenaan blog ini.

Agenda asal penubuhan Paneh Miang adalah untuk mendapatkan maklumbalas secara langsung daripada pengunjung alam siber berkenaan situasi yang berlaku di Malaysia. Warga Paneh Miang berpegang kepada prinsip iaitu kedaulatan Islam, Melayu dan Negara Malaysia. Mana-mana individu atau organisasi yang cuba 'mempermainkan' prinsip ini akan kami 'balun', tidak kiralah mereka di pihak kerajaan mahupun pembangkang.

Kami tidak berniat untuk mengampu (seperti yang sering difitnahkan terhadap kami oleh segelintir commentators), membodek, mahupun tunduk kepada sesiapa yang cuba memperlekehkan bangsa, agama dan negara kami. Warga Paneh Miang juga tidak terikat dengan mana-mana pemimpin, penaja mahupun organisasi tertentu, sebagaimana yang sering juga dituduh oleh segelintir pembaca kami.

Warga Paneh Miang terdiri daripada sekumpulan sahabat dengan latar belakang berbeza seperti Kaunselor, Peguam, Pensyarah, Guru, Akauntan, Consultant, Peladang, Wartawan, Ahli Perniagaan, International Trainer, Pegawai Kerajaan, Executive, Banker serta Mahasiswa. Walaupun adakalanya wujud percanggahan pendapat serta fikiran, namun kami tetap berkongsi idea perjuangan yang sama.

Di sini juga kami ingin merakamkan setinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada para sahabat yang menyokong (followers), para bloggers yang menyenaraikan Paneh Miang dalam blog list mereka; serta tidak lupa kepada semua pengunjung setia yang banyak memberi sama ada sokongan, kritikan, cadangan, hentaman, carutan, celaan, fitnah dan sebagainya kepada warga Paneh Miang. Hanya Allah s.w.t. sahaja yang mampu membalasnya. Kunjungan dan sokongan anda semua amatlah dihargai. Semoga blog Paneh Miang berterusan menjadi pilihan.

"We are not afraid to speak our mind and we believe that Allah will not change one’s fate unless he himself makes the effort to do so."

17 comments:

  1. Apoyo Pantet Miang, kalau dah warga paneh Miang dalam penulisan penuh dengan XXX dan minatnya Paneh Miang pada Liwat dan kaum sejonis, jangan la pulak tulisan pengunjung dipadam. Tapi apo nak buek. Macam juga si Mahafiraun yg hanya menerima masuk tulisan yg hanya membodek dia. Apa erti kalau warga Paneh Miang mengeluarkan blog tapi hanya ingin dongar tulisan yg hanya pro BN. Tp macam ese dah buat rumusan, tiada erti sambut 1 tahun blog tapi Paneh Miang tewas hujah dgn Cino MCA rakan akrab UMNO Paneh Miang dan Tan li Ker AJK MCA yg warga paneh Miang sergah dah serbu sampai kawan Cina dah merajuk lari. Bila dah ado warga BN kapal layor tulis komen, komennya di padam. Tapi takpolah sbb rata2 Warga Paneh Miang nampaknya terlalu emosional seperti tareiq, koyol dan tom tem bak. Apo nak buek kalau dah meke ini dilatih dgn subsidi terus menjadi fanatik BN tp bilo Cino komen, melenting meke2 ni. Terimo ajo lah kalau ada pengunjung yg beri nama Anonymous. Ambil lah isi penulisan bak kato pepatah "Makan Roti Benggali tp jgn ambil Benggalinya". Itu pun tak tahulah mungkin Paneh Miang minat Benggali!?

    ReplyDelete
  2. Sedara,
    Apa ni "Call a Spade a Spade"?

    Spade tu apa? Penyodok? Pengorek? Penggali? Cangkul?

    Mengikut Wikipedia, "A spade is a tool designed primarily for the purpose of digging or removing earth.[1] The first spade was made of riven wood. After the art of metalworking was discovered, spades were made with sharper tips of metal...."

    Kan senang pakai bahasa Melayu, nak sodok ke nak korek ke nak gali. Apa yang korang nak panggil bergantung kepada tugasan.

    Kalau ikut engkau punya "spade" maknanya orang akan pakai penyodok untuk kerja gali lubang. Bukan tak boleh tapi buat kerja bodoh.

    - Bercakaplah dengan ilmu. Bukan ikut apa orang lain cakap.

    ReplyDelete
  3. Selamat Ulangtahun Pertama kepada warga Paneh Miang

    ReplyDelete
  4. kelakar la tgk c4 ni mengarut. kwn aku @ owner blog ni kan dah bg amaran yg blog ni ada undang2. agaknya dia masih tak perasan hanya komen dia yg menggunakan nick org lain saja yang di delete oleh owner blog ni. komen org lain tak kena delete pun wlpn pakai anonymous. tu la lain kali pakai la nick sendiri. jgn suka benar nak menyamar. sblm ni nyamar jadi cina meng tat. skrg ni guna mcm2 nick. kan ke bacul namanya tu. elok la ko guna je nick c4 ni. sesuai utk keturunan ko yg pengganas. tak pun guna nick batu bata sempena memperingati bapak ko yg suka hentak org pakai batu bata.

    aku suka bila anon 9.39am ni menyuruh org lain "Bercakaplah dengan ilmu. Bukan ikut apa orang lain cakap".

    kalo ko tak penah dgr atau faham makna 'call a spade a spade' jadi ko pun bukanlah berilmu sgt dan nampak na ko tak bercakap dgn ilmu. blajar dulu ya bro. jgn tunjukkan kebengapan diri tu pada org lain.

    -tom tem bak-

    ReplyDelete
  5. Ekau yg anak didik kerajaan penjajah patut kau didik bangsa kau sendiri dengan berbahasa inggeris yg standard. tak perlu toghut dgn bahasa Inggeris sampai kau sanggup kutuk bangsa kau sendiri. Aku paham bonar istilah call a spade a spade. Tak kan nak call a Diamond a spade. dlm erti kata lain, menyatakan yg benar. Cuma nya aku heran bagaimana katanya Warga Paneh Miang hanya ingin menyatakan yg benor padalah nampak sangat Warga Pantet Miang amat bias. Hurai lah sikit tetang Mat Monggol, hurailah sikit tentang Mahafiraun yg telah menggunakan rasuah kuasa hingga PM terpaksa lantik Mukriz hingga mengenepikan KJ. Apa bezanya menghamun Pak Lah dan hanya Paklah letak Jawatan 2 hari hingga terhegeh dia antar borang UMNO. Oleh itu aku seru semua ahli UMNO yg keluar UMNO boleh anta borang masuk UMNO rumah Najib. Inilah manusia yg menghancurkan perpaduan org Melayu.Asal kan matlamat tercapai biar UMNO lemah.

    - tom tem bak air prit prit prit -

    ReplyDelete
  6. ano dan C4 ni memang kelakar la...kesian2...

    ReplyDelete
  7. semoga Dr. M lepas ni tidak lg mengganggu pentadbiran kerajaan kerana sikap yg terus menerus mengkritik pimpinan terdahulu memecah belahkan UMNO dan org melayu... pada zamannya org melayu berpecah 2... dan pada zaman pak lah serpihan tadi berpecah lg akibat sikap Dr. M yg selalu memburukkan kerajaan... maka dgn ini adalah menjd tanggungjawab Dr. M memperbaki semula perpaduan org melayu yg telah berpecah belah... pandai pecah pandai la repair balik ye...

    ReplyDelete
  8. tahniah dah satu tahun kelahiran. Nampaknya samalah kita menyambut ulang tahun pertama. Teringat masa 10.4.2008, beria ko telepon aku pasal ada berita baikkk punya..rupa-rupanya Paneh miang telahpun dilahirkan..

    Jugak, seolah macam dirancang, aku pun beria nak jumpa ko hari tu sbb aku pun dah start pada hari yang sama blog ampangan boulevard..

    Anyway, tahniah dan keep up a good work bro.

    ReplyDelete
  9. tahniah Paneh Miang,

    C4.. den suruh ko lawan najib jadi PM ko taknak.. lopeh tu membebel cari buruk org lain.. kalau yo najib bersalah, mahathir, pak lah bersalah ko buek report polis.. baru la org respek dgn kao.. den akan jadi penyokong kuek ko kalau ko berani buek macam tu.. tapi nampak eh jangan kan nak buek report.. nick sendiri yg simple pun takdo.. tolo kao 'kocik' ko.. ko memang takdo tolo?

    Satu laie hidup ko ni ponoh dengan persepsi.. suko botul ko kau idup macam tu.. Pakatan Rakyat memang suko persepsi2 ni yang boleh momocah bolah dan menhancurkan negaro..


    idea bernas daripado ko den tak ponah nampak.. apo yang ko cubo perjuangkan pun den tak tau la selain daripado nak jadi pendakwarayo pado kes yang tak dibawak kepado mahkamah..

    Adolah satu masyarakat ni tolah buek kapal.. buleh la kapal tu belayar.. boleh berdagang buleh carik makan nak hidup.. kot ado bahagian bocor, layar koyak kek kapal tu samo-samo dibaikkan, di repair.. korjosamo namo eh tu.. Tongah hidup baik2, belayar baik2, carik makan baik2 tetibo ado lak Hambo Allah cubo nak bocorkan kapal tu.. tak ko tonggolam kapal tu.. yang tukang bocorkan tu mano poie eh??? jawapan eh samo-samo tonggolam la.. mati lomeh.. tak ko bangang namo eh tu...

    ReplyDelete
  10. aku sokong cakap tharieq. satu anologi yg bagus. makan dalam punya. harap c4 @ tom tem bak air prit3 tu amik pengajaran la ye.

    -tom tem bak-

    ReplyDelete
  11. Tahniah dan selamat maju jaya Paneh Miang. Satu pencapaian yang baik kerana berjaya menarik ramai pengunjung. Wlpn masih baru but not bad at all. Tak perlu compare dgn blog ternama yg lain yg penulisnya sudah sedia terkenal. Paneh Miang one and only. Kekalkan keunikan itu.

    ReplyDelete
  12. Aku sodeh bonar tgk si thareiq dgn beg galas murah naik flight air asia pi langkawi. Jadilah kawan, itu dah dikiro melayu jayo. Teringat Den waktu ke umrah lihat budak2 Bangladesh dan Nepal riuh rendah ambik gambar kat ateh kapal terbang, cian almaklumlah. Kesian jugak aku tgk gambar pekembar masa budak2 ateh buaian. Rupanya meke ini Unfortunate Born Malays. Patut le mcm nak Rak skg Dacing. Ekau Sojuk kojo golak ajo apo yg aku tulis sbb aku tgk kau tak pandai nulis, lopong ajo cian.

    ReplyDelete
  13. hehe.. dacing dah takdo idea.. apo plan KJ lopeh ni dacing?

    ReplyDelete
  14. dacing naik flight geng. mesti dio banggo naik flight dgn bangla gi umrah. org lain gi umrah pun tak cerito kek sini. nampak na dio ni jenis yg dambakan penghormatan org lain. maklumlah keturunan bata yg dah hancur kena hempuk kek bapak dia. bapak ko pegi umrah naik tongkang ke dacing?

    -tom tem bak-

    ReplyDelete
  15. disobabkan dio takdo nick apo kato kito panggey dio 'hempuk bata'.

    ReplyDelete
  16. heheh satu cadangan yg bernas tharieq.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive