Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, April 3, 2009

Maiden Speech 6th. PM

On behalf of all Malaysians, I would like to thank Yang Berbahagia Tun Abdullah Ahmad Badawi for his 31 years of exemplary public service to our country, his commitment to strengthening the institutions and fabric of our democracy and for his graceful example as our leader. I am grateful to Yang Berbahagia Tun for his confidence in proposing my name as Prime Minister to Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, and I am honoured that His Majesty has consented to my appointment with this morning's swearing-in ceremony. I feel a deep sense of humility at the opportunity to serve as your Prime Minister at an important time in our nation's history. My life has been dedicated to public service. Growing up, I was inspired by the positive impact of public service in the example of my late father. Four decades on, I remain committed to the goals of tackling poverty, of restructuring our society, of expanding access to quality education for all, and of inspiring a new generation of young Malaysians to work on behalf of this great country.

My own service in government has always been about getting results: to ensure a better deal for teachers, to improve conditions for our brave soldiers, and to strengthen our economy in defence of the people of Malaysia, as we deal with the outbreak of a global recession. In the coming weeks, I will be consulting with people around our country, as I begin to reshape the leadership and priorities of the Government. I am mindful that we should build on the successes and lessons of the past. It must be a government with new approaches for new times -- a government that places a priority on performance, because the people must come first. We must reach out to all parts of Malaysia...to all our diverse communities. In our national discourse and in pursuing our national agenda, we must never leave anyone behind. We must reach out to the many who may have been disaffected and left confused by political games, deceit and showmanship. We must draw on talented people across our nation, regardless of their position or background, to re-energise a passion for public service. We must sow the seeds of goodwill and understanding in every corner of this land, so that we continue to harvest the fruits of progress and prosperity for all Malaysians. We must seek to include and unlock the potential of our young people who will be the next generation of leaders, business people, engineers, scientists, teachers and doctors. We must give them wings to fly.

And so today, I pledge that I will work tirelessly to serve all of you. In this spirit, I would like to announce that the government has decided with immediate effect, to remove the temporary ban on two news publications, release 13 detainees from ISA detention, and conduct a comprehensive review of the Internal Security Act. Additional details will be announced by the Ministry of Home Affairs shortly. These decisions are timely as we move to enhance the confidence of our citizens in those entrusted with maintaining peace, law and order, while recognising the need to remain vigilant of the very real security threats we continue to face as a young nation. I know that for every citizen, these are hard times and I remain focused in providing strong leadership to lead us out of this economic crisis and unleash our full potential as a nation. I will be steadfast in my commitment to meet the needs, aspirations and concerns of all Malaysians.

So today I ask you to join me in this task of renewing Malaysia. I urge us to rise to the challenge of building a One Malaysia. People First. Performance Now. Let us begin this great journey together

8 comments:

  1. Weh malunya akuuu serata dunia akhbar dah terbit rencana. Waaaaa

    ReplyDelete
  2. ko sorang je malu gotahlantun dlm.. org lain ok.. apsal ko tk halang najib angkat sumpah tadi.. kan majoriti rakyat malaysia tak suko dio.. ko jadi wakil la halang najib jadi PM..

    ReplyDelete
  3. MCA tuntut jawatan TPM Cina
    Apr 3, 09 3:03pm
    Timbalan setiausaha agung MCA menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak mewujudkan jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan pengerusi BN untuk diisi presidennya bagi mencermin "perkongsian kuasa sebenar".

    "Rakyat Malaysia pelbagai kaum telah lama menerima dan memberi sokongan penuh kepada ideologi pentadbrain berasaskan kepada perkongsian kuasa di negara ini.

    "Bagaimanapun, selepas 52 tahun merdeka, kita terus merasakan bahawa perkongsian kuasa itu hanya satu slogan dan tidak mencermin situasi sebenar, yang kita amat harapkan menjadi kenyataan pada suatu hari nanti.

    "Oleh itu, rakyat Malaysia kini kecewa dan tidak puas hati dengan situasi sebenar kita sekarang kerana ia hanyalah satu cakap kosong," kata Datuk Loke Yuen Yow.

    Menurutnya lagi, jawatan kedua timbalan perdana menteri untuk presiden MCA bukan sahaja membantu merealisasikan konsep perkongsian kuasa, tetapi juga menunjukkan bahawa kerajaan memberi kepentingan kepada peranan dan sumbangan kaum Cina dalam proses pembinaan negara.

    Loke menambah, jika diberi jawatan seperti dituntut, presiden MCA boleh, dalam kapasitinya sebagai anggota kabinet, membantu menggariskan dasar yang lebih adi dan berfaedah kepada semua pihak, terutama masyarakat Cina dalam ekonomi dan pendidikan.

    Beliau juga menegaskan bahawa MCA telah mewakili perjuangan masyarakat Cina, untuk mencapai kemerdekaan negara, bersama Umno dan MIC pada 1957.

    "Oleh itu, dalam proses pembinaan negara, sumbangan yang dihulurkan oleh MCA dan masyarakat Cina adalah amat banyak dan sangat besar," tambahnya.

    Pada masa yang sama, Loke mengulangi lagi desakan awal MCA bahawa presidennya mesti dilantik sebagai timbalan pengerusi Dewan Tertinggi BN.

    "(Pelantikan) ini akan memanifestasikan senario sebenar perkongsian kuasa bawah pentadbiran Datuk Seri Najib," tambahnya.

    "Sebagai seorang pemimpin yang bijak dan berpandangan jauh, Datuk Seri Najib perlu melihat peri pentingnya dan keperluan mewujudkan jawatan-jawatan timbalan perdana menteri Cina dan timbalan pengerusi Dewan Tertinggi BN - yang kedua-duanya dipegang oleh presiden MCA."

    -memang sial mca aka DAP ni!!!!Apa akan jadi 20 thn lagi kat bangsa melayu?

    ReplyDelete
  4. tharieq dhiyauddin bingai,Kau tanya la pada Mat Mongol. Mat Mongol pun dah kempen One Malaysia(Malaysian Malaysia la tu ngok). Loke Yuen Yeow dah tgk, PM mat Mongol ini byk scandel. Itu yg dia berani mintak jawatan tu benak! Kau pun aku tgk naik bas aja. Ini pun golongan melayu marhein tapi kena spek gelap hati karat Biru Nila Seluar Apek.

    ReplyDelete
  5. den tak kisah one malaysia.. kalau bangsa asing ni ikut budaya malaysia.. acuan malaysia... setakat cino cakap melayu pun tak botul boleh tompah tongkang balik negara china..

    itu la den naik bas jo.. tapi den takdo nak complaint, tak salah an orang lain tak bagi den makan.. ko nak cari makan ko kono usoho sendiri la.. apo susah.. tapi bosar plak bas den naik ni.. ado 300 seats..

    ReplyDelete
  6. Gotahlantun dlm seluarApril 4, 2009 at 8:38 PM

    Jonis UMPUNO memang tak tau malu atau mmg hati dah ditutup tuhan. Halang menghalang ni kito bagi kat PDRM sbb ari tu aku tgk dia org halang ADUN Perak nak bersidang. Demokrasi apanya sampai meke kena sidang bawah pokok. Ini pun aku rasa malu jugak dek buatan Mat Mongol tu. Kalau kau tanya mana2 lawyer bingai pun dia org ckp itu rampasan kuaso. Kok hati kamu mmg tak boleh tgk kebenaran Ya tharieq dhiyauddin. Kok kalu naik flight pun org tak ambik gambor. Masa eden poee Umrah dulu transit kek Abu Dhabi kesian tgk puak2 Nepal riuh rendah ambik gambar, cian.

    ReplyDelete
  7. apo-apolah gotahlantun.. yo.. semuo kau cakap tu botul.. den sokong ko jadi PM..

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive