Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, April 27, 2011

APABILA MUSANG DIANGGAP KUCING

Begitu ramai pembaca Paneh Miang, namun masih ramai yang tidak rasional dalam hujah menyokong atau membangkang. Apabila musang dikenal dan disayang laksana kucing, Pak Sedaro fikir ada komentar yang cuba menjolok Paneh Miang rupanya.

Apabila jolokan saudara-saudari tidak disambut dengan emas permata, maka saudara-saudari dilihat seperti layang-layang putus tali. Siapakah sebenarnya yang buta, tukang-tukang komen yang tidak mendalami penulisan atau wacana yang dimajukan? Atau saudara-saudari diupah oleh pasukan kamekaze PKR+DAP+PAS+UMNO+MCA+MIC+GERAKAN+PPP untuk memancing Paneh Miang?

Saudara yang komen berseteru dengan UMNO dilihat cuba memulakan perang reversed-psyco dan crude-thinking, supaya pembaca UMNO boleh capzised.

Saudara yang berkawan dengan PKR+PAS+DAP dilihat cuba membakar obor "people power & people struggle" supaya pembaca UMNO boleh terjebak dan terperangkap.

Inilah peranan MUSANG, dan spesis MUSANG yang boleh makan siang dan malam. Sebab itulah ada cerita P.Ramlee Musang Berjanggut, ada pepatah MUSANG Berbulu Ayam, ada bidalan Musang Tua Lagi Miang. Bahananya, apabila ramai kalangan umat Malaysia menjadi Musang yang dibelai umpama KUCING.

Pak Sedaro fikir sudah sampai masanya di kalangan ilmuan rakyat Raja membina pasukan yang dikenali sebagai "Thinking Leader". A thinking leader leads and executes. Inilah agenda besar Majlis Perundingan Melayu; Go Beyond Politics, Go Beyond Boundaries, Go Beyond Government, Go Beyond Perkara 153. Seorang pemimpin perkasa minda perlu dilahirkan dari setiap isirumah keturunan rakyat Raja beragama Islam.

Kita tidak mahu seorang wakil rakyat yang korup minda umpama Rashid Latiff, kerana mencipta rekod dalam sejarah persidangan Dewan Undangan Negeri sejak 1955 bertanyakan soalan rukun IMAN tentang Percaya kepada perkara-perkara samiyyat (ghaib) secara "pengertian terbalik", kerana kaedah inilah yang sedang diintai oleh Freemason untuk MENYESATKAN umat ISLAM (rujuk protokol 15-protokol 17 Zionis daripada persidangan pertama 1891).

7 comments:

 1. APO BONDO EH PAK SEDARO BERSUNGUT2 NI?

  KALAU PAK SEDARO TAK GOMA ADO OGHANG YG JADI MUSANG MACAM KUCING, DEN RASO PAK SEDARO ELOK BONA LA TUTUP YO BLOG PAK SEDARO NI..ATAU PUN TULIS KAT BLOG PAK SEDARO NI :

  "BLOG INI HANYA UTK AHLI UMNO, KALU ANDA BUKAN AAHLI UMNO, JGN MASUK BLOG INI..."


  SOBONA EH, ORG SKRG NI BUKAN MACAM DULU2 BOLEH DIGULO2 AN OLH MANO2 PIHAK PAK SEDARO...BAIK UMNO/BN MAHUPUN PAKATAN RAKYAT..

  DAN OGHANG SKANG MENDAPATKAN MAKLUMAT DR PELBAGAI MEDIUM PAK SEDARO...AGAK2 EH INI MASALAH BOSA KEK UMNO KO PEK SEDARO?

  YG PENTING PELBAGAI MAKLUMAT YG PANTAS, CEPAT DAN TERKINI BULEH BUATKAN UMNO@PAK SEDARO TERCUNGAP2 MOLAYAN MUSANG TD...

  OK PAK SEDARO, TULISAN PAK SEDARO DEN AKUI MEMANG ILMIAH, TP DEN CADANGKAN BYKKAN KRITIKAN BUKAN PUJIAN...KEK SAPO? FAHAM2 YO LA KALAU BUKAN PARTI RAKYAT RAJO PAK SEDARO...SEOLAH2 PARTI RAKYAT RAJO NI SUCI..KEKADANG MELUAT OGHANG!!

  ..PARTI JAHAT...

  ReplyDelete
 2. Kau ini sodar tak parti rakyat RAJA ini, apa maknanya? Siapa rakyat Raja? Mengapa dinama sebagai rakyat Raja? Apa peranan dan amanah rakyat Raja dalam Negara Beraja seperti Bumi Melayu ini?

  ReplyDelete
 3. PAK SEDARO CICIT KAMAT, 8:47

  DEN LOBIH FAHAM PARTI RAKYAT RAJO DR PAK SEDARO SENDIRI..

  BIASO LAH PARTI RAKYAT RAJO TAK LEH DIUSIK PUN, APOTAH LAGI DIKRITIK DAN DIKUTUK, WALUPUN YG DIKRITIK DAN DIKUTUK TU BOTO LAGI SOHIH..

  DEN TENGOK LAH, WALUPUN PAK SEDARO PUNYO TULISAN DAN PEMIKIRAN BEGITU ILMIAH DGN FAKTA LENGKAP DAN KATA2 INDAH (MEMANG KITO ORG NEGORI 9 NI PUNYAI KATO2 INDAH DR PERADABAN PERPATIH)TAPI JAUH DR SITU PAK SEDARO PUN EGO JUGAK...SEOLAH2 PAK SEDARO ANGGAP PARTI RAKYAT RAJO SAJO YG DILAHIRKAN SUCI DAN PUNYO KARAMAT NAK SELAMATKAN MELAYU/RAJA..

  PEGANGAN DAN PEMIKIRAN PAK SEDARO YG BUTO TULI MENYOKONG 100% PARTI RAKYTA RAJO WALAUPUN BANYAK RAKYAT SUDAH BONCI DGN PERANGAI PARTI RAKYAT RAJO, AMAT LAH DEN KESALI..

  BAGI DEN LAH, PARTI RAKYAT RAJO TENGAH BERKUASO SKRG, DIO TAK LOBIH HANYA NAK KOKALKAN KUASO YO...

  DAN HAKIKAT DUNIA ADAOLAH RODA PAK SEDARO MESTI TERIMA..HARI INI PARTI RAKYAT RAJO DI ATEH, SOK PULAK DIO DUDUK DI BAWAH...ITU HAKIKAT PAK SEDARO..SOBAB APO? RAKYAT LOBIH MAKLUM SOBAB EH DR PAK SEDARO SENDIRI YG HANYA PANDAI MEMINTAL KATO2...

  ReplyDelete
 4. aikk pak hompuk... plagiat nick name nampak? best ko nick tuh.. kot nak pakai kono bayar den royalti..

  Yang sobonar eh,
  - parti jahat -

  ReplyDelete
 5. 10:35

  EKAU BUTO KO PAK PUK..DEN TULIS TU DITUJUKAN PD CICIT KAMAT PAK SEDARO 8:47

  KOK DAH RABUN BONA EKAU..BUKAK COLIK2 MATO EKAU TUH...

  ...UMNO PARTI JAHAT...

  ReplyDelete
 6. apo-apo lah pak puk, janji ko bahagio... kao nak amik nick tu pun amek lah...

  - parti jahat asal -

  ReplyDelete
 7. HAI PAK PUK..ANGKEK TANGAN NAMPAK!

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive