Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, January 11, 2012

Batu Nesan RPBNS 2

Apakah benar judul Batu Nesan RPBNS 2 menjadi Agenda Transformasi Paradigma Belia Alaf Baru?

Rancangan Pembangunan Belia Negeri Sembilan 2 difahamkan sudah dimulai pada 2011, namun, dek kerana Little Napoleon yang bermaharajalela dalam Negeri Sembilan, maka 2012 pun masih menjadi kesengsaraan fizikal.

Mad Hassan sudah gesa Samad Ibrahim, masih tak keruan lagi RPBSNS 2. Dikobarkan Konvensyen Transformasi Belia beberapa hari lalu membentangkan segala polemik yang dijangka berulang dan tidak mampu digalas oleh Pasukan MBNNS baru.

Difahamkan daripada perisikan bahawa Salwati, Pegawai Khas Ahmad Shabery Cheek menang bergaya dalam pertarungan kampung MBNNS. Maka Ahmad Shabery Cheek akan mengotakan janjinya mungkin kepada Salwati untuk menentukan aturan seterusnya diurus dengan lancar. Mampukah kupasan raksasa RPBNS 2 difahami secara verbatim, bertalaqi dan bersanad oleh Naqib-Naqib MBNNS 2012-2014 kali ini.

Paneh Miang seperti lazimnya merakam Tahniah di atas Kemenangan Tunggal Pasukan Wan Salwati binti Abdullah.

Terlalu banyak "champua" yang merayau dan merayap pada malam 7 Januari 2012, hinggakan perwakilan mentah dan pendek akal tercicir dalam mauduk fikir yang muktabar. Sukalah PM cadangkan agar Salwati buat beberapa perkara penting:

1. Buat Sembah Hamba Rakyat melalui Perutusan Hari Keputeraan DYMM Tuanku Muhriz daripada MBNNS team baru, dan adakan Acara Sembah Mengadap Khas Pasukan Salwati kepada DYMM Tuanku Muhriz.

2. Buat Kunjung Hormat kepada YAB MB dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri.

3. Buat Sembah Ke Bawah Kaus kepada ke semua 4 Kuasa Undang Luak di NSDK.

4. Kemas semula segala titik benyek yang ternyata begitu leweh dan beweh dalam MBNNS.

Ingatlah Salwati bidalan usang Melayu "Pelanduk Pasti Lupa Akan Jerat, namun Jerat Tidak Pernah Lupa Akan Pelanduk". Nilaian kepemimpinan ialah pada Ilmu, Karisma dan Akal Budinya, bukan pada Dendam dan Api Sengketa.

9 comments:

 1. Tahniah kat Salwati. Tangan yang menghayun buaian mampu menggoncang NS. Biar menghayun buaian tapi jgn jadi mangkuk hayun ye Salwati. Pesanan khas dari penaja.

  ReplyDelete
 2. betul tu..biar menghayun buaian..jangan dok hayun anu jantan lain.

  ReplyDelete
 3. Takziah..
  Biarkan lah Nesan itu tak bertanda, takut di kencing oleh generasi akan datang.
  Laju.. laju .. buai ku laju.. aku (wan salwati) dah dapat kawin anak raja.
  Takziah...

  ReplyDelete
 4. perangai tak senonoh (pinjam ayat poknikajis) ketua puteri macam nilah yang buek rosak namo umno.

  ReplyDelete
 5. selegho bak lombing dihayun. camano..?

  ReplyDelete
 6. Wan Salwati ni tau ke RPBNS 2 ni...yg dio tau interprem bergambar masuk surat kabar adolah. Bertanding jadi presiden MBNS mesti kes nak jadi ADUN .... Jangan jadikan EXCO2 MBNS kuda tunggangan dio dah la......hehehehe

  ReplyDelete
 7. kompom la jadi presiden mbnns tu sobab berangan nk jadi calun dun ampangan atau sikamat. yang pemimpin umno buto tak sodar kok wan jadi calun sok masak umno nak menjawap depend smuo mak nenek skandal dio tu. ingat pembangkang tak tau ko apo yg si wan ni buek. puek.

  ReplyDelete
 8. Apo..?? skandal...baru den sodar...nyosa botol bg undi kat Wan Salawati....lopeh undi baru den tahu perangai buruk eh...kok Wan Salawati calon YB..konfom den undi PKR...ghoman muko eh pun den tak goma...tak ponah nak jago Puteri UMNO Seremban...puteri eh pun tinggal duo tigo koghek yo...jahanam Puteri UMNO dek botino soghang nie....

  ReplyDelete
 9. dio masih belaki atau dah becorai?

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive