Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, October 6, 2008

Islam as Religion of The Federation

The Constitution of Malaysia in Article 3(1) provides that Islam is the religion of the federation but all other religions may be practiced in peace and harmony.

Though Islam is the religion of the Federation, Article 11 provides that every person has the right to profess and practice his own religion. Every person has the right to propagate his religion, but state law and, in respect of the Federal Territory, federal law may control or restrict the propagation of any religion, doctrine or belief among persons professing the Muslim religion. There is, however, freedom to carry on missionary work among non-Muslims.

Perkataan "ISLAM" disebut tidak kurang dari 24 kali dalam perlembagaan. Perkataan "MUFTI", "KADI BESAR" dan "KADI" disebut sekurang-kurangnya sekali.

Syeikh Al-Azhar, Syeikh Mohamed Sayed Tantawi pernah menyatakan pengiktirafannya bahawa Malaysia adalah sebuah negara Islam yang sempurna kerana melaksanakan pembangunan yang lengkap dalam bidang keagamaan dan keduniaan. Hujahnya Malaysia negara Islam kerana ciri-ciri terpenting ialah apabila ia menganggap Islam agama yang benar, mendaulatkan keEsaan Allah s.w.t. dan mengaku nabi Muhammad s.a.w. sebagai Rusulullah. Selain itu Malaysia membenarkan rakyatnya mengerjakan fardhu Islam, menggalakkan penyuburan sifat-sifat kebaikan dan berusaha menguburkan sifat-sifat kejahatan.

4 comments:

 1. itupun ada orang masih nak kata malaysia bukan negara Islam. pembangkang masih anggap malaysia negara sekular. yang peliknya orang bukan melayu boleh mengaku malaysia ni negara Islam, tapi org melayu pulak yang pertikai. orang melayu dlm pkr dan pas yg bekerjasama dgn org bukan melayu tu tak dianggap sekular ke? pastu bekerjasama pulak dgn kafir harbi. cakap je lebey..

  ReplyDelete
 2. Keep up the good work Paneh..we need to keep up the facts and figures to the readers so that they know more about our country

  ReplyDelete
 3. Paneh,
  Assalamualaikum warahmatullah ya Sahabat..

  Ramai yang tidak sedar bahawasanya Tanah di Malaysia bumi bertuah ini adalah kawasan lindungan... Lihat kepada struktur geografinya...

  Paneh, salam kenal.
  ZR

  p/s- Paneh, "Go ahead" -
  Komen saya kepada paneh di Blog Makcik berkaitan "kes Lanun" kepada Paneh.

  "p/s- 'Paneh', keterlintasan dihati kamu itu sudah luar biasa pemahamannya,
  namum, perkara-perkara fakta tepat & info yang pasti perlu dicari.
  Kita boleh berfikir-mengesyaki-dan membuat andaian seperti melepaskan "peluru penabur" untuk menembak 'bandit' yang wujud didepan mata tetapi masih tidak nampak..
  Tetapi awas, adalah Haram apabila kita menembak "peluru tabur" itu sekan-akan mahu memfitnah. Fitnah yang menyelubingi bumi bisa mampu membuatkan bumi kita menangis.

  Berhati-hati dengan kebenaran sahabatku, kerana kebenaran itu sekarang ini sudah menjadi punca kepada pergolakkan.
  Berhati-hati sahabat..
  berhati-hati dengan apa yang engkau dapat,
  sekiranya apa yang engkau dapat itu hanyalah untuk dirimu dan hanya dirimu..
  maka sujudlah engkau kepada Allah.

  Dan sekiranya apa yang engkau dapat itu untuk dirimu dan untuk disebarkan... maka berjuanglah ke jalan Allah dengan penuh berani tanpa ada rasa takut.

  Takutmu hanya kepaada Allah!
  Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang lagi Maha Melindungi.

  Salam hormat.
  ZUL RAHMAN

  ReplyDelete
 4. Selamat datang zul rahman.

  Terima kasih atas ingatan. InsyaAllah kami akan sentiasa utamakan kebenaran. Cuma kata orang suspicion is one of the best defences.

  Terima kasih.

  ReplyDelete

Blog Archive