Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Thursday, September 15, 2011

Esok hantu menari pelbagai bahasaAgaknya sambutan Hari Malaysia dan Kemerdekaan ke-54 kali ni akan ada tak lagi slot lagu-lagu yang dinyanyikan dalam 3-4 bahasa macam sebelum-sebelum ni? Kononnya nak nampak muhibah, tapi tersiratnya menidakkan Bahasa Kebangsaan 152 dalam sambutan kemerdekaan sendiri. Lepas tu menari sana sini bagai nak rak, konon nak tunjuk perpaduan 1Malaysia kepada dunia. Negara lain tunjuk kekuatan armada tentera dalam sambutan kemerdekaan negara mereka, tapi kita dok sibuk tunjuk menari. Perpaduan ditonjolkan melalui tarian? Suka hati kaulah labu...

Apa-apa pun 'tahniah'lah kepada Rais Yatim. Kalau boleh sambutan Hari Malaysia dan Kemerdekaan Ke-54 ni bawaklah sekali hantu-hantu yang KPKK banyak dok bela dalam televisyen dan panggung wayang tu semua. Meriah sikit sambutan merdeka dengan macam-macam jenis hantu...

2 comments:

  1. kompem esok ramai yang terlepas solat Jumaat pasal penat menyambut.. hmmm

    ReplyDelete
  2. Hahhaaaa...lawak la tulisan ni. InsyAllah...yg muslim akan ke masjid sambung sambutan Hari Malaysia kat sana. Yg tlepas Jumaat tu mmg x solat 5 waktu.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive