Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, April 5, 2013

Posan orang kampong...


Sumber.

6 comments:

 1. Saya dulu ahli PAS, abang JIM, adik ipar UMNO, abang ipar sokong PKR, adik sokong PAS, tp kami tak gaduh. Sedara mara dan jiran sekampung ramainya UMNO. Boleh solat sama, masak ketupat raya sama, pergi kenduri sama.
  Ingat ! Nabi saw tak ngaku umat pemutus silaturrahim.

  ReplyDelete
 2. Muda muda dulu duk kat Sabah, keliling org UMNO dan PBS, masa tu UMNO baru masuk Sabah. No problem, boleh je ikut kenduri, marhaban, tilawah, kelas taranum, boleh juga dgr ceramah UMNO. Kesimpulannya, jgn putus silaturrahim.

  ReplyDelete
 3. jgn mengkafir atau menjatuhkan hukum sewenangnya pd org lain.sesama islam adalah sedara. politik tetap politik .politik bukan islam. so jgn bermusuh sesama muslim....

  ReplyDelete
 4. woi... politikkk tue termasuk dalam cabang islam...
  jgn pisahkan politik ngan islam weih....
  apa pun jgn musuh2....
  kalau susah sedara mara, jiran tetangga, rakan handai, n pihak doctor n pengusung keranda gak yg tlg...
  huahuahua

  ReplyDelete
 5. Saya BN...pak sedara yg had lelaki semua PKR...memang tension sampai hubungan dengan sadara dah jadi renggang ...jumpa saja kat mana-mana asyik nak bertekak memanjang....

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive